Gunster, Dr. Pieter Engelbertus
Dr. Pieter Engelbertus (Piet) Gunster, Nederlands Hervormd, geboren in 1914 te Scheemda als zoon van Jan Wilko Gunster en Zwaantina Engelina van der Broek. Hij is getrouwd op 18 oktober 1945 te Dokkum met Martje van der Laan. Na hun scheiding in 1966 trouwde hij op 18 augustus 1967 te Hellendoorn met Jantje Hut. Hij promoveerde in 1943 aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift: 'Overzicht van en bijdrage tot de kennis van medicinale curcuma (temoe lawak)'.
Dr. Pieter Engelbertus (Piet) Gunster.
Hij vestigde zich in augustus 1944 als apotheker te Dokkum aan De Zijl 1, het pand waarin nu 'It Blokhûs' gevestigd is. In de oorlog was hij zeer actief in het verzet. In de kelder van zijn apotheek was het districtshoofdkantoor van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten gevestigd. Hier werden geregeld vergaderingen gehouden. Op 13 januari 1945 ontdekte de bezetter wapens op een boerderij in de buurt van het afwerp-terrein onder Aalsum bij Dokkum.
In de omgeving volgde een reeks arrestaties. Op 19 januari zouden drie arrestanten worden overgebracht naar Leeuwarden. Eén van hen was Gunster. Het was voor het verzet dus van levensbelang dat Gunster zou worden bevrijd. Om hem te bevrijden hebben verzetsstrijders de arrestantenwagen bij het dorp De Valom gedwongen te stoppen. Een lid van het Sonderkommando Albrecht uit Leeuwarden werd bij deze overval gedood, evenals de Belgische chauffeur. De Duitse SD-commandant Friedrich Grundmann wist te ontkomen.
De gearresteerde Gunster, die een schotwond in zijn knie had, kon worden bevrijd. De sfeer in de stad veranderde danig na de fusillade. De Duitsers waren woedend. ,,Er gingen zelfs geruchten dat de hoogste baas van de SD in Leeuwarden Dokkum zelfs had willen platbranden. Represaille was onontkoombaar. De Sicherheitsdienst verzamelde willekeurig twintig gevangenen uit de Huizen van Bewaring in Leeuwarden en Groningen. De fusillade was luguber.
Op 22 januari 1945 werden ze aan de Dokkumer Woudweg gefusilleerd. De twintig werden in groepjes van vijf vermoord. Iedere keer wanneer er vijf waren gefusilleerd, moest de volgende groep de lichamen recht leggen. Iedereen kwam aan de beurt. De burgemeester moest erbij zijn en de stoffelijke overschotten bleven liggen tot de volgende ochtend. Waarom dat was weet niemand. Deze massa-executie was de grootste die in de provincie Friesland heeft plaatsgevonden. Deze gebeurtenis heeft zijn verdere leven overschaduwd.
Bij Koninklijk Besluit van 11 december 1948 in Gunster bevorderd tot reservemilitair apotheker 1e klasse met de rang van kapitein. Hij was voorts bestuurslid van het zwembad te Dokkum.
Hij overleed op 21 januari 1969 tijdens een verblijf in zijn bungalow op Texel en werd op 24 januari in zijn geboorteplaats Scheemda begraven.
De namen van de twintig slachtoffers luiden:
- D. Adler,
- H.E. Blaauw,
- H. Boersema,
- J.W. Bukers,
- J. van Dijken,
- J. Duursma,
- A. Frensdorf,
- H.I. van Gelder,
- A. Heudenrijk,
- L. Hulshoff,
- H.F.W. Krohne,
- H. Krolis,
- H. Lommert,
- E. Meinsma,
- W. Moorman,
- G. Postma,
- J. Ruinen,
- A.E. Sachs,
- F. Walters
- H. Woldring.
Tijdens de laatste herdenking las een man een brief voor van zijn vader die op die 22ste januari in de gevangenis in Leeuwarden zat. ,,In de brief beschreef de man dat midden in de nacht de lichten aangingen en er willekeurig mensen weggevoerd werden. Iedereen wist wat er gaande was en dat zij niet meer zouden terugkomen. Want in de gevangenis wist men al lang wat er in De Valom was gebeurd. De zoon vond de brief van zijn vader pas na het overlijden.”
Gunster bleef na de oorlog apotheker in Dokkum. "Hij ging weer gewoon aan het werk. Net als iedereen. En hoopte ook net als iedereen dat Nederland een beter en een saamhorig land zou worden na de opbouw. Voor de oorlog was Nederland ernstig verdeeld. Gereformeerden en communisten keken elkaar amper aan en verketterden elkaar zelfs. In de oorlog vonden ze elkaar vanwege hun gezamenlijke afkeer van de Duitsers."
Reactie plaatsen
Reacties