Boornzwaag

Boornzwaag (Fries: Boarnsweach) is een dorp in de gemeente De Friese Meren, provincie Friesland (Nederland). Het ligt ten oosten van Langweer en telt ongeveer 190 inwoners (2004).

De naam is samengesteld uit boarn dat naar water verwijst en sweach dat grasland betekent. Tot de gemeentelijke herindeling op 1 januari 1984, maakte Boornzwaag deel uit van de gemeente Doniawerstal. Tot 1 januari 2014 behoorde Boornzwaag tot de gemeente Skarsterlân.

Het dorp ligt aan de zuidoever van de Langweerderwielen, en aan de linkeroever van de Scharsterrijn. Er is een jachthaven. In de zomer kunnen fietsers en voetgangers de Scharsterrijn oversteken met een veerpontje.

Door de ligging aan de Langweerderwielen is in de loop der eeuwen een deel van het dorp in de golven verdwenen. De kerk is afgebroken in 1693 en later is ook de klokkenstoel afgebroken. Bij Boornzwaag staat de Sweachmermolen.

Wikipedia

BOORNZWAAG, voorm. d., thans slechts een b., prov. Friesland, kw. Zevenwouden, griet. Doniawarstal, arr. en 2 u. Z. ten O. van Sneek, kant. en 3 u. N. ten O. van Lemmer, ten Z. en bijna tegen de Langweerder wielen, O. van Langweer, waarmede het thans eigenlijk slechts één d. uitmaakt, daar de oostelijke huizen van Langweer tegen de westelijke van Boornzwaag aanpalen. Men telt er ruim 60 inw.

Er moet hier oudtijds eene kerk gestaan hebben, of die echter in het jaar 1517, toen deze plaats door de Bourgondischen is afgebrand, of op eenen anderen tijd, gesloopt zij, vindt men niet vermeld.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.