Home » Lemmer » Schilderijen van Lammert Sloothaak

Schilderijen van Lammert Sloothaak, uit Lemmer.

1-61.jpg

Lammert Sloothaak.

Lammert Sloothaak schildert hoofdzakelijk straten en huizen van oud Lemmer. Hij vindt het jammer dat er zoveel is verdwenen en ofschoon hij foto's ook schitterend vind, wil hij er door het te schilderen een andere sfeer in proberen te brengen. Meer het "gevoel van vroeger" toe te voegen.

Omdat Lammert vroeger in het Achterom heeft gewoond is dat voor hem een heel bijzonder project geworden, waar hij heel lang mee bezig is geweest. Foto's waren er bijna niet van. Hij moest het hoofdzakelijk van herinneringen en verhalen van oud bewoners hebben. Hij is er heel blij mee dat hij het geheel goed vast heeft kunnen leggen en vindt het fijn dat hij het voor het nageslacht zo heeft kunnen bewaren. Ook alle andere schilderijen van oud Lemmer heeft hij zo authentiek mogelijk proberen vast te leggen. Wat als hobby begon is voor hem een passie geworden.

Spanvis, is heel dankbaar dat Lammert, zijn schilderijen beschikbaar heeft gesteld voor de site, uniek voor de Lemsters en de Lemsters om ûtens.

De onderstaande afbeeldingen zijn foto's van de schilderijen.

Voor informatie over de schilderijen kunt U contact opnemen met Bertha de Heij-Vlig: berthadeheij@gmail.com


Het fonkelt in Lemmer.

LEMMER In Hotel Lemmer is zaterdag 26-11-2016 het eerste exemplaar van ‘Het fonkelt in ‘t Dok – Lemmer en omgeving in 22 schilderijen en gedichten’ overhandigd aan Hilda Boesjes, directeur van stichting het Woudagemaal.

In het boek zijn het oude en het nieuwe Lemmer beschreven en beschilderd. Schilder Lammert Sloothaak en dichter Job Degenaar bundelden hiervoor hun mooiste creaties. Fijnschilder Sloothaak, met zijn aandacht voor de kleinste, ogenschijnlijk onbetekenende details, heeft met grote passie de plaats waar hij geboren en getogen is aan het linnen doek toevertrouwd, vooral de oude straten en huizen, om, zoals hij zelf zegt, het ‘gevoel van vroeger’ voor het nageslacht vast te leggen. Dichter Degenaar, die sinds 1992 in Lemmer woont, heeft voor het boek zijn favoriete keuze gemaakt uit zijn lokale gedichten.

Het fonkelt in ‘t dok verschijnt bij de literaire uitgeverij Liverse en is bij de betere boekhandel verkrijgbaar

www.zuidfriesland.nl


De Kolk

De Vuurtoren van Lemmer, met het oude strand.

Bij de spuisluis

Schilderij met 'De Plugsbrug' gezicht op Dok, oude (zee)sluis en Buitenhaven.

Waaigat met de oude Langebrug er nog in. Het huis links op de Kortestreek is afgebroken, het huisje daarnaast staat er nog.

Het Leeg met hoek Emmakade.

De Vissersburen en de Rien, nog goed zien hoe het daar toen bebouwd was.

Feestelijke gelegenheid in de Binnenhaven te Lemmer.

De "tweelinghuisjes" bij de kerk.

Schilderij, panorama.. met de gehele Pietersbuurt, te Lemmer.

De Pietersbuurt te Lemmer. Het huisje met het kippenhokje in de tuin, is het huisje waar ik geboren ben. (Roelie) Later zijn - toen wij naar het Achterom zijn verhuisd - Iemkje Vlig-Bergsma, er na hun huwelijk komen wonen, dat was in 1958.

De oude Jan Nieveen, op volle zee.. toen het nog een stoomschip was.

Dok met Kortestreek, Lemmer.

Vissersburen met de oude Rien, hoek Markt, te Lemmer.

De binnenhaven en Buitenhaven met Sluis, Lemmer.