Informatie » Lemmer » Portretten |1|

Portretten Lemmer |1|

Portretten van bewoners uit Lemmer e.o.

Een van de laatste Zuiderzeevissers Sake Bootsma, uit Lemmer

Wim Dam, vertelt: Dit waren drie tantes van mij. Links Marie, Akke en Coba Dam

Foto van Ton Beljon: Bernard en Hennie Beljon. Oftewel; The Beljons (Jaren 50).

Reacties Facebook:

  • Rein Landman: Mooi Ton. Ik zie je pa nog altijd in zn peut rijden en Hennie de visboer?
  • Ymie De Jong:  Altijd gezellig als de Beljons speelden
  • Jantje Wouda:  We hebben er heel wat afgedanst op de muziek die ze maakten.In het nutsgebouw.
  • Barbara Scholten:  Ik kan me ze nog goed herinneren leuke mannen en ze speelden heel mooi heel gezellig de Beljons. Barbara Scholten-Visser
  • Margaret de Vries: Nostalgia!!
  • Piet Altena: Hennie en Bep Beljon woonden achter ons in de Urker straat.

Harmen Altena: En Bernard had toch een autorijschool, en woonde die niet in de Flevostraat tegenover het park?

Ton Beljon: Autorijschool klopt. Nee, geen Flevostraat. Adres was Gerben Bootsma straat 41, later Spaanderbank.

  • Sjoeke Kuipers: Jeetje wat lijkt Martin hier op zn vader, leuk om te zien!!
  • Thea Nahuijsen-Altena: Ik heb nog wel opgepast op de kinderen van Hennie en Bep toen ze bij de viswinkel op de oude sluis woonden. Hun oudste zoon heette geloof ik Martin.
  • Neri Reijenga-slump: Hebben op onze bruiloft gespeeld
  • Elbert L J Bosma: Bekende gezichten; zie ze nog voor me, ook in hun winkel.

Foto van Antsje de Vries; Het rechter meisje is mijn mem Jantje v.d Meer, uit Wijckel, vrouw van Bauke de Vries, uit Echten/Oosterzee

Foto van: Nelly Van Der Veen Bosscha; Boot van (pake) Aerde Van der Veen.

Foto van Jan Coehoorn: Op de afbeelding is de vader van Jan, Hidde Coehoorn, te zien.

Ouden van dagen in 1934: Van de onderste soortelijke foto met een andere opstelling, zijn gelukkig enkele namen beschikbaar.

Nell Huizenga: De vrouw in het midden was mijn beppe van moeders kant, Gooitske van der Veen-Jelsma

Nell Huizenga, kon gelukkig enkele namen geven: Van links naar rechts; De 1e drie zijn onbekend, dan volgen Mevrouw en de heer Hogeterp, de dame met het oorijzer en de heer zonder hoed is niet bekend, daarnaast staat Auke Bakker, een visserman. De volgende vrouw met oorijzer is Mevrouw Aukje Rottiné-Muurling en haar man Anne Rottiné, ook een visserman. De volgende is Kaatje Feenstra-Spiekholt, zij was een ijzersterke vrouw, vele jaren heeft zij met haar zuster, Renske Rottiné-Spiekholt, in de rokerij gewerkt. Al vroor het dat het kraakte, deze vrouwen waren nooit koud. Zij hadden allebei een bus met vuur onder de rokken. Zij hadden nog nooit van emancipatie gehoord, maar deden toch hetzelfde werk als de mannen. Hun motto: "De wrâld is rûch, hwa't him net rédde kin, is slûch"

Naast Kaatje staat Wispelwei. Op de zittende rij is de meest linkse onbekend. Met oorijzer is mevrouw Bakker, de vrouw van Auke Bakker op de bovenste rij. De naam van de middelste dame is Gooitske van der Veen (moeder van o.a. Herre van der Veen, voor de Lemsters ome Herre) daarnaast zit Mevrouw Postma met haar man Jelle Postma. Laatstgenoemde werkte op de werf van gebroeders de Boer.

Foto van Tilly Doldersum van Dantzig: Jan en Margietha (Gretha) van Dantzig Visser. Bruidsmeisjes de nichtjes. Links: Corrie de Wreede en rechts Barbara (Berbel) Visser

Foto van Piet Altena: ± 1964, Waterpolitie te Lemmer; v.l.n.r Romke Veersma , Piet Altena en Berend Bosma.

Foto van Bauke de Wreede; Bauke vertelt: M'n vader (Sjoerd de Wreede) en moeder (Mette Visser), nog in hun "verkeringstijd". Ik weet niet precies wanneer de foto is gemaakt, maar ik schat eind dertiger jaren, begin veertiger jaren. Op de achtergrond is een noodbrug van de Gedempte Gracht naar de Oude Sluis te zien.

Foto van Anneke Koehof: Een foto uit het oude album van mijn moeder. Ze werkte bij dokter Knufman.. Ze vertelde mij dat de dokter heel erg kon vloeken, maar ook heel aardig was. Hij had een jachthond die puppy's had gekregen. Mijn moeder mocht daar voor zorgen Mijn moeder, Boukje Visser, staat tweede van rechts en naast haar Dr. Knufman, links mevrouw Knufman en de anderen zijn de dochters. 

Foto van Anneke Koehof: Trouwerij eind juli 1941: Van links naar rechts: Fetsje Visser-Ritsma; Rommie de Vries'- (?); mijn latere moeder Boukje Visser, zuster van de bruid; de bruid Hilly Visser; Clara Visser, zuster van de bruid. Van de dames rechts, is links Jannie v/d Werwe midden ? Rechts Hilly Douma-Coehoorn.

Foto van Anneke Koehof: Lopend langs de Zeedijk naar het Stadhuis van Lemmer. De bruiloft van de zuster van mijn moeder (Hilly Visser) eind juli 1941. Uniek toch? Deze vond ik in een oud fotoalbum van mijn moeder, Boukje Visser. Volgens mij draagt die meneer rechts de bruidssluier. Het jongetje met de pofbroek aan is Auke Coehoorn, het andere jongetje is Gerrit Hoff. Het bruidsmeisje is een v.d. Werve.

Foto van Sake Koornstra, Sake vertelt: Klaaske Thijsseling, geboren op 7 mei 1905 te Lemmer, overleden op 26 september 1980 te Harlingen en Sake Koornstra, geboren op 29 februari 1904 te Lemmer, overleden op 18 juni 1984 te Harlingen. Ús Oate en Pake minsken om net te ferjitten

Foto van Sake Koornstra: Trouwkaat fan ús Oate en Pake

Foto van Sake Koornstra, Sake vertelt: Ús pake en oate en harren bern tusken Pake Sake en Oate Klaaske yn Oppie Jelle en Poop en jonkje mei brilsje is myn Heit Jaap allegear al overleden de jongste stiet dr net op Sjakkie mar die libbet noch.

Foto van Kleis Visser: Japie van Kleis

Foto van Kleis Visser: Achterom met mijn overgrootvader Japie Visser

Foto van Kleis Visser: Mijn overgrootouders Pake en Beppe Brandenburg

Foto van Kleis Visser: Kleis vertelt; de man met het bord in de hand is mijn opa Kleis Visser.

Foto van Kleis Visser: Hoogstwaarschijnlijk is deze foto op de Langestreek genomen, waar een kapper de Roos zat. 

Foto van Kleis Visser:  Kleis zijn oma Lammigje Visser-Brandenburg en haar schoonzus.

Foto van Anneke Koehof, Anneke vertelt:  De gezusters Visser, van links naar rechts: Hilly, Boukje en Clara. Op de achtergrond de drie huisjes waarvan de familie nr. 5 bewoonde en het Hellinggat, waar een boot op de kant ligt. De foto schat ik uit de jaren '40, toen ze allemaal waarschijnlijk nog thuis woonden. Mijn moeder was de oudste (1911) en trouwde in 1946 met mijn vader, die weduwnaar was.

Foto van: Louwrens Abercrombie, Louwrens vertelt:  Een oude foto genomen achter de sluiswachterswoning met de voltallige familie Dijkstra en aangetrouwde. De naam van mijn Oma is Dijkstra ( van de Oude Sluis )

Rechts op de foto de vrouw en heer, Hendrik de Vries met zijn vrouw Annie Dijkstra ( Renault autodealer in Sneek, )
Links de tweede heer Anne of Onne Dijkstra, Banketbakker te Amsterdam
En dan mijn vader met het matrozenpak aan, ik denk dat de foto rond 1930 is genomen.


Anneke Koehof, vertelt bij de onderstaande drie foto's: Ik logeerde bij Lieske en Jenne de Vries, nadat mijn tante niet meer op de Zeedijk woonde. Het was toen ijskoud, ik geloof dat het wel 20 graden onder nul was!

Ik ging schaatsen met Ike Rippen. Hij moest me zowat de hele weg slepen, want ik had geen goede schaatsen en het ijs was op het meer heel ribbelig.

De foto van Theo is op de kermis in Lemmer. Dat was zo'n schattig klein jongetje met heel blond haar en prachtige blauwe ogen. Ik was helemaal gek op hem en trok veel met hem op.

Anneke Koehof: Lemmer, logeren bij Lieske en Jenne de Vries, hier met hun zoon Bennie, hij was toen 10 jaar oud.

Kerst 1961, ik logeerde bij Lieske en Jenne de Vries op de Zeedijk 

Lemmer, Theo (Tette) de Vries 

Het personeel van de "Friesland". Van links naar rechts: Johannes de Jong, Gerke Bootsma (beide matroos) Evert de Roos * stuurman, J. Bolhuis, kapitein, D. Wedman, hofmeester, Jan Kamminga, mevr. Wedman, R. Dijkstra en geheel rechts met witte pet is Hendrik Dijkstra. De overigen zijn niet bekend?

* Foto van Kristien Kramer Visser: Kristien vertelt; Evert de Roos was onze buurman op de Polderdijk. Zijn zoon Tjalke is altijd in het huis blijven wonen. Een foto van mevr. de Roos..Ik weet niet wie de jonge mensen zijn, ik vermoed familie uit Engeland. Daar woonden 2 zonen van hun zover ik me herinner. Hun zoon Arjen woonde in Amsterdam en had 2 kinderen.

Foto van Wim de Roos: Pake, Evert de Roos (Koudum 21-10-1882) en Beppe Ida Visser (visfer) (Warns 25-10-1880)

Foto van Wim de Roos, Willem vertelt: De coaster Mudo, mijn oom was de kapitein, mijn vader stuurman (beide zoons van Evert de Roos)

Reactie plaatsen

Reacties

bert rinia
2 jaar geleden

Sake die foto heb ik nog nooit gezien (prachtig).
Joukje ,weet je nog dat tante trien heel vaak kwam koffie drinken bij ote en pake,das lang geleden.
denk nog vaak aan die gezellig tijd terug.
Groeten bert

Roelie Spanjaard-Visser
2 jaar geleden

Dank voor alle leuke reacties

Johan Fokkens
2 jaar geleden

Ik woonde des tijds in Creil, waar de visboer Henny Beljon vis verkocht en zo kwam het wel eens dat hij zonder gas geraakte, en vroeg mij weleens om naar Lemmer te fietsen om een bus gas te halen, en als ik dan terug kwam, kreeg ik aan het einde van de dag een lekkerbekje

anneke hop-duim
2 jaar geleden

Ik zoek contact met Louwrens Abercrombie.
Mijn moeder heette ook Dijkstra. De grootouders van Louwrens waren mijn moeders oom en tante.

Joukje Tijsseling
3 jaar geleden

Wat leuk van je, Sake, om de foto's van jouw grootouders
te plaatsen. Tante Klaske en Omke Sake ken ik alleen als
"oude" mensen. Ik ben een dochter van Thomas Tijsse-
ling en Trijntje (Trien Poepjes). Beiden overleden.

Irma koning
3 jaar geleden

Och! Wat leuk! Heeft iemand mijn geweldige opa gekend???? Theo Wierda......getrouwd met Geertje Wierda Prins. Wat zou dat leuk zijn! Groet Irma koning Amsterdam

willem de Roos
3 jaar geleden

woon nu in Lelystad, kom soms in Lemmer, is niet gezellerge geworden

willem de Roos (zoon van Arjen)
3 jaar geleden

mijn Beppe, en kleindochter Wil ( van Thijs) met echtgenoot Evert Sas.uit Amsterdam.

Kristina Kramer-Visser
3 jaar geleden

Hoi Willem bedankt voor je reactie. Ik kan me jouw oom Thijs vaag herinneren. Je vader en moeder kon ik beter, jullie waren vaak in Lemmer. groeten uit Lemmer.

Tette Verhoeff
4 jaar geleden

Lieve Anneke,
Voor ons een emotionele herinnering aan mijn neefjes Bennie en Theo
Helaas zijn Bennie en Theo in gedachtenis.
Nogmaals bedankt Anneke

Johannes de Haan
5 jaar geleden

Ik ben op zoek naar gegevens van Date Mast en Willemke Bakker. Volgens onderstaande link zouden ze een café hebben gehad, maar de link werkt niet meer. Kunt u me aan de juiste link helpen?
www.spanvis.nl/Alle%20fotos%20van%20Lemmer/Lemsterland/bantega