Bijlage LE 5 ©

De LE 5 na de overdracht.

Mijn twee broers en mijn vader staan op de LE5.

Het linker jongetje is mijn persoontje (Boudewijn Westdorp) samen met mijn broer (met het ooglapje) Misschien is het andere jongetje de zoon van de heer Visser?

Op 21-4-56 werd de oversteek gemaakt van Lemmer naar Amsterdam.

Hier is te zien, dat oude watertank overboord gegooid wordt. Dat is nu niet meer in te denken i.v.m. het milieu. Toen gebeurde dat gewoon.

De reis ging via de Oranjesluizen te Amsterdam, naar de jachtwerf van Pursum op het Nieuwe Diep te Amsterdam.

Bij deze werf werd het schip aan de binnenkant gestript. Het vooronder werd leeggehaald. Het schip werd aan de binnenkant volledig ontdaan van vet. Het vet werd door de vissers aangebracht, zodat er geen roest kon ontstaan. Elke klinknagel werd schoongemaakt, en dat waren er heel veel!!!. Het middel dat werd gebruikt was Caustiksoda. Het vooronder werd opnieuw opgebouwd. Er werd een bovenbed en twee langsbedden gemaakt.

In 1958 werd er een kajuitopbouw op het schip gebouwd. Dit werd gedaan bij de scheepswerf de Groot te Edam. De werf werd beheerd door Manus de Groot. De werf bestaat nog steeds in Edam. Nadat de kajuit was opgebouwd kon het intimmeren beginnen.

Mijn vader heeft de totale in timmering zelf gedaan. In het zelfde jaar werd het schip voorzien van een nieuw roer, zwaarden, zwaardklampen en kluiverboom. Deze werden gemaakt door de heer Fijnbeen te Amsterdam. Heel uniek was dat de zwaarden uit een stuk plaat werden vervaardigd, en de holling van de zwaarden gestoken werden met de hand.

In 1957 werd ook gevaren met het schip. Op de foto is zichtbaar dat de heer Visser witte banen in het grootzeil had laten zetten. Het had te maken dat er banen slecht waren geweest.

Vermeldenswaardig is, dat de zeilen getaand waren. Het tanen gebeurde om het zeil langer mee te laten gaan. Het nadeel was dat het zeil heel stug werd, en dat als het regende taan uit de zeilen liep. Overal zag je bruine taan sporen.

Op deze fotosessie is de LE 5 te zien met al zijn zeilen t.w.: Kluiver, Fok, Grootzeil en Broodwinner.....Zo werd hier ook mee gevist.

Op deze foto is de werf de Groot en de LE 5 te zien. Deze afbeelding is afkomstig van een kalender die uitgegeven was.

Dit is een foto van mijn vader.