Buma-gemaal - Friese sluis |2|

1871: Zie ook: www.riedo.nl

Vlak voor de bevrijding ging het gerucht dat de Duitsers de Noordoostpolder onder water zouden zetten.

Op 17 april 1945 is bij de Lemster Sluis deze foto gemaakt. Twee van de Polen (links), drie politiemensen/Marechaussee, onder wie de heren J. de Ruiter en J. Kuiper, tussen hen in de heer Marinus van der Weele, een boer uit de Noordoostpolder. 

Polder bevrijd: 'Dykes okay huns away'

In de nacht van 16 op 17 april 1945 verlaten de Duitsers halsoverkop Urk. Via Lemmer trekken boten met tientallen nazi's naar Noord-Holland. De opmars van de geallieerden blijkt niet te stoppen. Bij de dijk treffen de Canadezen drie Poolse soldaten, gekleed in Duits uniform. Het drietal is in Duitse dienst, maar zegt direct dat het niks met de nazi's te maken heeft. Sterker nog, ze noemen zichzelf de redders van de polder.

De Duitsers zijn van plan om de dijk bij Lemmer op te blazen. De hele Noordoostpolder komt dan onder water te staan. Zo ver is het niet gekomen. De drie Polen claimen daar hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor te zijn. In verklaringen die ze aan de Friese politie geven, staat dat ze op het laatste moment de lonten uit het dynamiet hebben gehaald en zo de dijk hebben gered. Het verhaal is niet waar, maar wordt wel direct geloofd. Een mythe is geboren.

Bron en meer op www.omroepflevoland.nl

En: De noordoostpolder.nl