Binnenhaven, Lemmer |4|

|    1   |   2   |    3   |    4   |    5   |    6   |    7   |

Deze foto geeft een indruk van het drukke scheepvaartverkeer door Lemmer. Sleepboot en rijnaak wachten op schutting door de zeesluis.

1926: Lemmer 25 Aug. Kapitein J. Bakker van Groningen lag met zijn sleepboot "Fortuna II" in het grootscheepsvaarwater de Lemsterrien in de nabijheid van ons dorp. Toen hij zich met zijn machinist even naar de wal had begeven, viel zijn 4 jarig zoontje dat aan dek speelde, achter van de boot in de Rien.

Zijn moeder die juist uit de voorkajuit kwam, zag het kind te water vallen, sprong het onmiddellijk achterna, en wist het nog juist bijtijds te grijpen voor het zonk .De in de nabijheid wonende slager A. Rijpkema en zijn knecht, die in de slagerij aan het werk waren, hoorden daarop de vrouw om hulp roepen, zij snelden haar te hulp en wisten moeder en kind spoedig weer aan wal te brengen.

Marijke Bakker, vertelt hierover: Mijn vader is op 22 november geboren dus hij was nog geen 4 jaar oud. Hij was van 1922. Deze val heeft hem niet belet om zelf ook te gaan varen, alleen dan op coasters.

Mijn grootouders hebben 4 kinderen gekregen op dit schip. Toen ze wat groter werden is mijn oma een tabakswinkel begonnen in Groningen. Zodat de jongens niet meer in de kost hoefden. Mijn oma had de naam, voele Jans… Het was ook niet te doen om witte lakens wit te krijgen op een kolengestookte stoomsleper.....

Nóg gaat het scheepvaartverkeer door Lemmer, sluisknechten; links Berkenpas, rechts M. Dijkstra.

Lemmer, op een donkere zomerdag in 1949. Op de voorgrond padvinderszeeverkenners, druk aan de arbeid aan het dek van hun schuit.

Links Pieter van der Bijl (Liereman) rechts, ladingmeester Jouke van der Bijl, op de wal IJber Visser.

Het lossen van een vrachtschip in de Lemster binnenhaven. Ongebruikelijk, wat de vrachtvaart betreft gebeurde alles eigenlijk aan de overkant, aan de Emmakade. Als ik de foto beter bekijk, kon het wel eens zijn, dat er aan die overkant gegraven wordt. Er is tenminste een lange donkere streep te zien, wat op uitgegraven grond zou wijzen. Dat zou dan een reden kunnen zijn om op een andere plaats te lossen.

In de takel hangen een paar zakken, die wel naar de gereedstaande auto zullen moeten. Ik denk in dit geval direct aan zakken meel. Aan de overkant, zien we een groot deel van de oude boerderij van Jan Zwarthoed. Dan een klein huisje en daarnaast het grote huis dat later van de familie Gouma was. Jarenlang hebben daar twee zusters Sterk, gewoond. In de oorlog moesten zij het huis uit, omdat de Duitsers het vorderen. De Orts-kommandant en zijn mensen kregen er onderdak in.

Over het algemeen, geen mensen waar de bevolking veel last van had. Daar waren weer andere afdelingen voor. Helemaal rechts de viswinkel van Sterk, met daarboven uitstekend schoorstenen van een Hang. Die kan ook van Sterk, zijn..maar ook wel van De Rook. Alles is daar nogal vreemd in elkaar om gebouwd.

De Oude Haven te Lemmer, op het moment, dat er een Friesche boeier geschut wordt. Op den wal een aantal vacantiegangers, die hun tijd verhengelen...is de tekst die bij deze prent geschreven was.

De Jan Nieveen en de winkel van Sterk, met op het uithangbordje geschreven 'Eet Visch' Op de voorgrond staan een partij lege vaten waar steur- en maatjesharing en zoute makreel in hebben gezeten. Deze makreel werd eerst in water gezet.

Als het meeste zout eruit getrokken was, werden ze van binnen schoon geboend. Vervolgens werden ze opgespeet, waarbij in de opengesneden buik van de makreel een stukje hout kwam, om de vis open te houden en op die manier beter doorgerookt te krijgen. Zo werden ze in een hang gehangen en gerookt, waardoor je een lekker visje kreeg.

Deze makreel werd meestal op roggebrood gegeten. Op deze wijze toebereide makreel zie je nu nooit meer, het zal wel een Lemster specialiteit zijn geweest. In die tijd stond alle in Lemmer gerookte vis goed bekend, speciaal de bokking. De ledige vaten gingen dan met de nachtboot, die even verderop ligt, terug naar IJmuiden of Vlaardingen. Honderden vaten, werden zo gebracht met de kar naar de boot.

Voor S. A. de Blauw, kwam er een B op het vat, voor de Rook een R. voor Sterk ST, voor Scheffer S en voor de Jager een J. Voor de wal ligt een schip, dat klompenmot moet lossen. Een product wat je hier nu niet meer ziet.

Foto uit de nalatenschap van Johannes Sterk en Dina Visser. Achterop de foto van de ingestorte muur aan het begin van de Emmakade, staat + 1916. Op het bord van het pand staat geschreven 'Dames Heeren en Kinderkleeding'

|    1   |   2   |    3   |    4   |    5   |    6   |    7   |