Norg, Klaas

Klaas Norg, geboren op 3 april 1891 in Zijldijk, 't Zandt (It Sân), overleden op 10 maart 1945 te Neuengamme,  zoon van Willem Norg en Ida Goossens. Gehuwd met Aafke Dirks Sloot.


Klaas Norg was betrokken bij het nationale steunfonds - hij bezorgde bonkaarten bij onderduikers in de stad - en de illegale pers. In januari 1945 ging het mis. De bezetter kwam aan een aantal namen van mensen die bij het verzet betrokken waren, waaronder Norgs naam.

Ongemerkt verlieten de laatste joden Harlingen.

Harlingen – Hoe verlieten de laatste joden de stad Harlingen? Bijna niemand weet het meer. Van alle mensen die het hadden kunnen weten, wist Jan Norg de afgelopen jaren slechts twee plaatsgenoten op te sporen. Dankzij uitgebreide archiefstudie ontdekte Norg de waarheid rondom de afgevoerde bevolkingsgroep. In Harlingen en de Tweede Wereldoorlog, van crisis tot wederopbouw staan de onthullingen van Norg te boek. Zaterdag werd het tweehonderd bladzijden dikke boek gepresenteerd in het Hannemahuis.

Het eerste exemplaar was voor C.J.A.M. Heeger, oud-sectie commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten in Harlingen. In het boek, dat mede op initiatief van de vereniging Oud Harlingen is uitgebracht, staat onder meer dat de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) graag een rol hadden willen spelen bij de bevrijding van de Friese havenstad. De Canadezen stonden echter niet toe dat ze werden geholpen door de zeer gemotiveerde BS’ers. "Harlingen was een stad waar veel geschut stond opgesteld. De Canadezen vonden het een te groot risico om geen geoefende soldaten mee te nemen. Voor de BS’ers was dat een hele grote teleurstelling", weet Norg.

De 63-jarige Harlinger weet veel over de oorlogsjaren in zijn stad. Zijn vader heeft hij niet gekend; die overleed in het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. In 1984 bracht Norg voor het eerst een bezoek aan dit voormalige kamp. In 1994 deed hij dit opnieuw en dankzij het kampnummer van zijn vader kwam hij meer te weten over zijn arrestatie en de lotgevallen van zijn pa. ,,Sinds drie jaar weet ik hoe mijn vader om het leven is gekomen: hij is opgehangen. Voorheen hadden we al zo’n vermoeden, maar drie jaar terug wist ik het zeker.’’

Klaas Norg was actief in het verzet. Hij was betrokken bij het nationale steunfonds en de illegale pers. Hij werd samen met nog zo’n 25 stadgenoten door de Duitsers opgepakt. Op een gegeven moment maakt hij deel uit van een groep gevangenen van 110 man. Van hen komen dertien uit Harlingen, twee uit Leeuwarden en de rest uit Groningen en Drenthe. In de lijvige boeken van historicus De Jong staat dat niemand van deze groep de oorlog overleefde.

Vanaf 1994 wil Jan Norg precies weten hoe zijn vader om het leven is gekomen en onder welke omstandigheden hij de laatste maanden van zijn leven heeft geleefd. Precies tien jaar duurt zijn onderzoek. Hij duikt daarvoor ook het Gemeentearchief in en stuit dan op heel veel zaken waar hij nog nooit iemand over had gehoord. Bijvoorbeeld over de verdwijning van de joodse bevolking. Aan het begin van de oorlog woonden er 47 joden in Harlingen. "Op een na zijn ze allemaal vermoord." Op 10 augustus 1942 werden alle mannen afgevoerd. Op 2 en 3 oktober volgde het tweede transport van twintig vrouwen en kinderen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.