Hers, Hans

Hans Hers Johannes Floris Philippus (Hans) Hers. Na de Duitse inval onderhield Hers via deze verbinding contact met Engeland en was tijdens de eerste maanden van de oorlog betrokken bij drie operaties waarbij Engelse geheim agenten opgepikt werden met een watervliegtuig in het Hollands Diep. De piloot was de Nederlandse Schout bij Nacht Heye Schaper, die ervaring had met het landen bij nacht zonder licht. Hij kwam uit Friesland en was bekend met de Nederlandse topografie.

Schaper deed ook een mislukte poging om Hers, geheim agent Lodo van Hamel, Jean Mesritz, Marion Smit en Prof. Lourens Baas Becking op te halen van het Tjeukemeer. Ze werden door een boerin verraden. De Duitsers hadden begrepen dat de groep door een vliegtuigje opgehaald zou worden. Hans Hers moest met de Duitsers aan boord van een bootje om het vliegtuigje met lichtseinen te lokken.

Door toedoen van Hers gaven ze een verkeerd signaal waarop het vliegtuigje snel vertrok. Het werd beschoten maar slaagde erin Engeland weer te bereiken. De opgepakte groep werd overgebracht naar het Oranjehotel in Scheveningen waar Van Hamel ter dood veroordeeld werd. Hers kreeg levenslange gevangenisstraf en overleefde de oorlog.

nl.wikipedia.org

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.