Helm, Krijn van den

Krijn van den Helm, Regionaal KP leider in Friesland, geboren op 19 oktober 1912 te Amersfoort, overleden op 25 augustus 1944 te Amersfoort, zoon van Krijn Johannes van den Helm en Sieuwke Lyclama à Nijeholt‏. Gehuwd met Johanna Cornelia Logtenberg

Krijn van den Helm

Van den Helm was commies bij de Belastingen in diverse gemeenten, w.o. Den Haag, Leeuwarden en Amersfoort en stond onder commando van de bekende en belangrijke organisator van het Friese verzet Jan Evenhuis en werkte met hem samen bij de Belastingen in Amersfoort.

Tijdens de Duitse inval vocht hij aan de Grebbelinie, waar hij gewond raakte. Tijdens de eerste bezettingsjaren was hij de oprichter van de eerste knokploegen in Friesland. Een belangrijke actie was o.a. de overval op het arbeidsbureau in Leeuwarden.

Later zou hij provinciaal leider van de KP in Friesland worden. Ook was hij medewerker bij de LO, hielp veel Joden onderduiken en was contactpersoon voor een Amsterdamse verzetsgroep die Joodse kinderen liet onderduiken. Verder zorgde hij voor valse papieren en distributiebonnen. Op 25 augustus 1944 werd hij in zijn onderduikadres in Amersfoort, door de Nederlandse SD' er Pieter Johan Faber, bij een handgemeen doodgeschoten.

Pieter Johan Faber, is hiervoor in 1948 ter dood gebracht. Naar het lijk van Krijn van den Helm is na de oorlog lang gezocht. Het is gevonden in een massagraf bij het kamp-Amersfoort. Op 1 december 1945 is Krijn van den Helm in aanwezigheid van het hele Friese verzet herbegraven in Leeuwarden, op de Noorder-begraafplaats bij andere gevallen verzetsstrijders. Zijn zoon Krijntje is bij hem begraven.

Op de reactie van Jacob de Jonge:

  • In het proces-verbaal staat niet waar de brief van Esmée is gebleven, er is Faber ook niet naar gevraagd. Ruth de Jonge, die sinds 1942 bij de familie Van den Helm was ondergedoken, was ooggetuige van de moord op Krijn. Zij weet niets van een brief, ze heeft hem niet gezien en ze heeft er ook nooit iets over gehoord. Ze is na de oorlog naar Amerika geëmigreerd en heeft op ons verzoek haar herinneringen aan die middag opgeschreven. Het kost haar nog steeds veel moeite de gebeurtenissen te beschrijven. Krijn van den Helm was naar het huis van zijn schoonouders gekomen omdat hij daar een afspraak had. Ruth de Jonge zat met hem te praten op de stoep van de serre toen er werd gebeld. Mevrouw Van den Helm, die in verwachting was, rustte boven en haar zoon Krijntje sliep in zijn bedje in de eetkamer naast de serre. "Het ging erg vlug,' schrijft ze. 'Krijn greep zijn revolver, maar te laat. Hij werd neergeschoten voor hij een kans had. Meteen was het huis vol Duitsers die alles doorzochten.' Ruth, begin twintig, deed zich voor als het dienstmeisje: 'Kennelijk hadden ze waarvoor ze kwamen,' schrijft ze, 'de rest kon ze niet veel schelen'. De serre zat vol bloed, die heb ik schoongemaakt en toen ben ik met Donsje, een joods kind dat ook bij de familie Van den Helm was ondergedoken, naar de naaister gelopen en vandaar naar dokter Hartog, de huisarts. De volgende dag zijn we naar Friesland gegaan en daar heb ik alles verteld.

Bron: Begraafplaatsen in Baarn

Reactie plaatsen

Reacties

Jkleinveld vd vegte
3 jaar geleden

Mooie documentaire op Friesland doc en kwam daar naam tegen

Jakob de Jonge
4 jaar geleden

In de lijst van Fries verzetsstrijders mis je mijn tante Ruth de Jonge. Ze was getuige van de moord op Krijn.